Til top

Mor Lizzi´s opskrifter.

Svinekød.

Der vil hele tiden komme nye opskrifter til.

De kan evt. udskrives i pdf. format når jeg får dem lavet.  Kræver dog Adobe Reader, hent gratis her.

Lizzi´s Forloren Hare – super lækker
Lizzi´s Gyrospande.

Amager koteletter med rødkål salat.

Kinagryde.

Skinke i kokosmælk/flødesovs

Svinekød i krydret sovs

Sursød gryde med hvidkål.
Thailandske koteletter
 

Amager koteletter med rødkål salat.

pdf format

Ingredienser:

4-6 koteletter, 2 løg, 1 lille savojkål, 6-8 kartofler, 1-2 dl kalvebouillon, ½ rødkålshoved, 2 appelsiner, 1 granatæble (eller alm. æble) 8-10 dadler, ½ dl cashewnødder, 2 spsk. olivenolie og 2 tsk. honning. 

Koteletterne bankes og krydres med salt og peber og brunes hurtigt på en varm pande i lidt smør.

2 løg skæres i både og svitses ligeledes kort.

Savojkålen skæres i ¼ og koges i letsaltet vand i ca. 4-5 min. Kommes straks i iskoldt vand til de er kølet ned igen. Deles igen i nogle stykker. 

6-8 kartofler skæres i 1 cm tykke skiver og koges ligeledes et par min. og køles ned. 

Der lægges en bund af et smurt ildfast fad, krydr med salt og pebr - herefter koteletter, kartofler og løg. Til sidst dækkes der med savojkål. 

Der hældes bouillon ved og fadet dækkes med folie og sættes i ovnen ved 200 grader i ca. 35 min. 

Rødkålen snittes fint, skallen skæres af appelsinerne og de skæres i tern, granatæblet skæres midt over og der bankes ovenpå æblet så kernerne falder ud (gøres direkte over salatskålen) hvis man bruger alm. æbler, så udkernes de og skæres i tern.

Dadlerne udstenes og skæres i ¼ , cashewnødderne hældes over og afslut med dressingen.

 

Kinagryde.

pdf format

Ingredienser:

100gr skinke i strimler, 1 tsk. karry, 1 tsk. olie, salt

Svitses godt. 

Der tilsættes:

1 gulerod i tynde strimler, 75 gr. Bønnespirer, ¼ strimlet Kinakål, 1 spsk. Soja, 1 spsk. Farin

Det hele steger ca. 10 min ved jævn varme 

Serveres med Basmatiris og ekstra Soja

 

Lizzi´s Forloren Hare – super lækker

pdf format

Ingredienser:

500 gr. Svinekød, 500 gr. kalve/oksekød, 200 g. kvielever, 100 gr. Spæk, 2 store revne løg, 1 håndfuld rasp der røres sammen med 1 dl. Fløde, 1 tsk. allehånde, 1 tsk. salt, 1 tsk. peber, en knivspids tredje krydderi. 

Spæk og lever i mindre stykker kommes i en foodprocessor og hakkes grundigt. Blandes med svinekød og kalvekød – det hele røres godt sammen og blandes med de revne løg rasp og krydderier. Det hele formes til et brød der er fast at røre ved – beklædes med baconskiver og sættes i en bradepande i en hed ovn – 250 grader i 15 min. – herefter sænkes varmen til 175 grader og der hældes vand og evt. vildtbouillon ved – (hold øje med det ikke koger tør) i ca. 1 time.

Fonden fra ”haren” spædes op med fløde 13 og jævnes.

Hertil brunede kartofler (se selvstændig opskrift på rigtig lækre brunede kartofler), rødkål og franske kartofler. 

 
Lizzi's Gyrospande.

pdf format

Ingredienser:

500 g. svinekød i klump, 8 - 10 alm. kartofler, 1 lille squash, 1 løg, 1 rød peber, 8 - 10 fed hvidløg, 4 gulerødder, paprika, oregano, græsk krydderi, salt , peber.

Svinekød og løg i tynde både svitses, krydres med salt, peber, paprika, oregano og græsk krydderi, 8-10 fed hele hvidløg (små fra glas) eller 4-5 friske i skiver tilsættes. Rød peber i tern tilsættes sammen med stave af gulerødder – steger lidt videre. Knapt kogte kartofler og squash i stykker kommes i.

Skal stege i ca. 15. min.

Serveres med Ztaziki

   

Skinke i kokosmælk/flødesovs

pdf format

Ingredienser:

2 porrer i skiver, 4-5 gulerødder i skiver, 1-2 rød chili i tynde skiver

Svitses i lidt olie i ca. 5 min

Tilsæt evt. 1 dl fløde

1 hel dåse kokosmælk og det ”tykke” fra endnu en dåse kokosmælk (selve mælken fra den anden dåse skal ikke med, så bliver det alt for tyndt). (Så vælg den gode kvalitet kokosmælk) (Kokosmælken kan helt erstattes med fløde hvis man ønsker dette, det forringer dog smagen)

3 dl sød chilisovs

Lad retten småsimre i ca. 2 min.

Smages til med salt og peber.

Skinke eller hamburgerryg skæres i skiver og lægges i et ildfast fad.

Grøntsagsbld. hældes over kødet, fadet dækkes med folie og sættes i en 200 grader varm ovn i ca. 45 min.

Tilbered jasmin eller basmatiris og server med brød til.

 

Svinekød i krydret sovs fra TV2 - mums.

pdf format

Ingredienser: til 4 personer

500 g svinekød i tern (bov eller nakke), 1 hakket løg, 4 hakkede hvidløgsfed, 30 g hakket ingefær,1 spsk. spidskommen, 2 stk. fennikel (skåret tern), lidt smør, lidt honning, lidt tørret chili, 1 kanelstang, saft og fintrevet skal fra en økologisk citron, 50 g rosiner, 4 spsk. letristede mandler,
2 spsk. sesamfrø, hakket mynte og koriander.

Tilbehør:
400 g små gulerødder, lidt smør, citronsaft
Kikærter:
200 g udblødte kikærter, 50 g smør, lidt ristet og knust spidskommen
Fremgangsmåde:

Bland svinekødet med løg, hvidløg, ingefær, spidskommen og fennikel top hakket fint. Brun derefter af i smør i en bredbundet gryde. Krydr med salt og peber.

Tilsæt nu honning, chili, kanel og citronskal- og saft. Kom vand på og bring i kog. Lad det simre under låg i 40-50 minutter, så kødet bliver kogt mørt. Skum nu noget af fedtet af og tilsæt så fennikel, rosiner, mandler, sesamfrø og lad det koge godt sammen.

Krydr så med salt og peber igen og juster eventuelt med chili og citron­saft. Hold varm.

Kikærte puré:

De udblødte kikærter kom­mes i en gryde med koldt vand og koges derefter helt møre, cirka 45 minutter. Kom dem herefter i en blender og purer dem glat med noget af kogevandet. Kom derpå i en gryde og varm op under om­røring. Krydr så med salt og peber. Rør så smør og citronsaft i sammen med spidskommen.

Gulerødder: vask de små gulerødder og skær toppen fra. Kom dem derpå i en varm gryde med lidt smør, rist dem herefter, bare som de er. Krydr med salt og peber, hæld 1/2 dl vand på og lad denne koge helt væk. Lad rødderne simre, indtil de er stegt møre.

Server nu svinegryden på tallerkener og kom lidt gulerødder og kikærte puréen ved siden af.

 
 

Sursød gryde med hvidkål.

pdf format

Ingredienser:

500 svinekød i strimler lægges i en skål med 3 spsk. soja og trækker i 10 min.

4 dl. vand koges op med 1 bouillonterning og lidt peber.

Tilsæt kød og sojaen og lad koge 25 min.

Skyl og skær 1 porre lidt på skrå i tynde ringe og ¼ fintsnittet hvidkål og 3-4 afdryppede ringe ananas skåret i små stykker tilsættes kødet sammen med 1 dl. ananasjuice, 1 spsk. sukker, 1 spsk. vineddike og salt.

Det hele koges igennem ca. 5 min. 2 tsk. kartoffelmel røres ud i lidt koldt vand og bruges til at jævne gryderetten med.

Serveres med ris.

 
Thailandske koteletter

pdf format

Ingredienser:

6 koteletter, 5 gulerødder i tynde stave (Julienne), 3 porrer i tynde ringe, 1 løg i tynde ringe, 5 fed hvidløg, finthakket, 1-2 røde chili, rød karrypasta efter smag, salt, friskkværnet peber, 2 ds. kokosmælk, saft af 1 lime

skal smages til med 1-2 tsk. brun farin eller honning, da det søde fremhæver det stærke 

Koteletterne krydres med salt og peber og brunes i lidt olivenolie til de får lidt farve. De lægges i et ildfast fad.

Løg og porre svitses let på en pande. Gulerødderne svitses derefter med et par min. Det hakkede hvidløg, chilien og karrypastaen tilsættes og det hele står og småsimrer et par min. Det smages til med brun farin og salt og peber. Kokosmælken hældes over og til sidst hældes det over kødet.

Det skal stå i en 200 gr. Varm ovn 20-25 min.

Server Jasminris og en let rødkål/æblesalat til (Kan findes under mine salater)
 
 
 

 

pdf format

Ingredienser: