Til top

Mor Lizzi´s opskrifter.

Oksekød.

Der vil hele tiden komme nye opskrifter til.

De kan evt. udskrives i pdf. format når jeg får dem lavet.  Kræver dog Adobe Reader, hent gratis her.

Lizzi´s ”Balideller” (stærke)

Lizzi´s Frække deller.
Lizzi´s Gryde.

Benløse fugle.

Fyldte auberginer
Gammeldags oksesteg med glaserede perleløg og champion.

Græsk burger med Tzatziki

Gyros med salat og Tzatziki

Karrybøf.

Kebab med gulerodssalat (fedtfattig)

Lasagne med Hytteost.
Mexicansk gryde med Nachos.
Orientalske oksekødsdeller
Pandekager med kødfyld.

Sprøde forårsruller fra Annemad

Thailandsk Okseragout. (Kokosgryde)
Ung kalv med italiensk soltørret tomat.
 

Benløse fugle.

pdf format

Ingredienser:

10 skiver skært kalvekød (tykkam eller klump, ca. 750 g), ca. 100 g røget spæk eller bacon, 2 mellemstore løg, salt og peber, 1 spsk. smør, 1 spsk. olie, ca. 4 dl vand, evt. laurbærblade, meljævning (mel/vand, rystet sammen i en jævningsryster) 

Bank kødskiverne lidt ud.

Skær spæk/bacon i tynde skiver.

Hak løgene fint og bland det med salt og peber.

Læg en skive spæk/bacon i hver kødskive og fordel løg blandingen over kødskiven.

Rul kødskiverne sammen og hold dem fast med en kødnål.

Varm smør og olie i en tykbundet gryde og brun de benløse fugle heri.

Tilsæt vand og evt. laurbærblade og lad fuglene simre under låg, til de er møre, cirka 35-40 minutter.

Tag fuglene op og hold dem varme.

Jævn sovsen med meljævningen og smag til med salt og peber.

Sovsen skal koge igennem et par minutter.

Læg de benløse fugle tilbage i gryden og varm igennem ved svag varme.

 

Fyldte auberginer

pdf format

Ingredienser:

2 ikke for store auberginer udhules let og fyldes med: 

Lind Fars:

400 g hakket oksekød, 0,75 dl rasp, 1,5 dl bouillon, 1 æg, 1 finthakket løg - evt. 1 fed finthakket hvidløg, 2 spsk. persille, 1 tsk. rosmarin, 1 tsk. timian, 1 tsk. salt + groft kværnet peber, 3 spsk. reven ost, 25 g smør. 

Auberginerne fyldes og drysses med revet ost og der lægges lidt smørklatter på.

1 dåse flåede tomater hældes i fadet omkring auberginerne.

Sæt fadet i ovnen, der er 200 grader og bag 30-40 minutter – efter spæd med vand om nødvendigt. 

Ris pilaf:

3-4 skalotteløg hakkes fint og sauteres i 2 spsk. oliven- eller rapsolie.

3 dl ris tilsættes og sauteres med et par min.

1 dl hvidvin og 4½ dl bouillon hældes over risene som koger op under omrøring.

Skru ned, læg låg på og kog risene 15-20 min. til de er møre. Omrøres før servering. 

Salat med krydderurter: 

1 iceberg salathoved og 1 radicchio salathoved skæres i strimler, 2 avokadoer skæres i tern

1-2 majroer eller 1-2 bdt. radiser skæres i tynde skiver, 1 stor håndfuld af estragon, 1 stor håndfuld bredbladet persille, 100 g. soltørrede tomater, 50 g. valnødder hakkes groft.

Bland alle ingredienserne på nær valnødderne og hæld dressingen over.

Bland godt med dressingen. Drys med de hakkede valnødder.

 Dressing:

2 spsk. vindruekerneolie, 2 spsk. hvidvinseddike, ca. 1 tsk. Dijon sennep, evt. 1 fed knust hvidløg, evt. ½-1 tsk. akacie honning, salt og peber evt. lidt vand rystes sammen.

Smages til og hældes over salaten.

 

Gammeldags oksesteg med glaserede perleløg og champion. 4 personer

pdf format

Ingredienser:

1 1/2 kg culottesteg,  2 l. bouillon, 1,5 kg. aspargeskartofler, 50 g. mel, 5 g. smør, 1/2 kg. sukker, 1/2 kg. perleløg, 1/2 kg. champignon, 4 forårsløg, 4 gulerødder.

Fremgangsmåde:

Stegen:

Culottestegen brunes af ved høj varme og koges derefter i cirka to timer i bouillonen. Derefter steges den i 20 minutter i ovnen ved 200 grader.

Stegen skal hvile i 10 minutter under stanniol, og så er stegen klar til servering.

Glaseret løg og champignon:

Sukker smeltes, og smør tilsættes, når sukkeret er karamelliseret, tilsættes løg og champignon.

Husk at røre rundt under hele proces­sen - cirka 15 minutter.

Sovs:

En melbolle tilsættes noget bouillon fra stegen, og den koges ned til en tyk konsistens og smages til med salt og peber.

 

Græsk burger med Tzatziki

pdf format

Ingredienser:

Tzatziki:

1 agurk udhules for kerner og skæres i små tern eller tynde strimler og blandes med drænet yoghurt naturel eller græsk yoghurt irørt 3 fed hvidløg, lidt sukker og salt og peber 

Burger:

400 gr. 6-9 % oksekød røres med 2 fed hvidløg, 1-2 reven gulerod, 1 tsk. basilikum, 1 tsk. oregano 3-4 spsk. vand og salt og peber.

Formes til 4 bøffer som steges i ca. 3 min på hver side. 

En bolle eller et stykke brød beklædes med salat og bøffen lægges på og til sidst Tzatziki og et par skiver tomat.

 

Gyros med salat og Tzatziki

pdf format

Ingredienser:

Aftenen før røres 300 gr. Græsk yoghurt med 3 fed presset hvidløg og lidt salt og peber.

1-2 agurker deles på langs og kernerne tages ud. De delte agurker skæres i passene tern og blandes med yoghurten.  

2 pakker Gyros steges på en tør pande, til saften er kogt væk. 

2 rødløg skæres i fine skiver, 2 røde peber skæres i tern, 5-6 tomater skæres i grove stykker

Det hele blandes og pyntes med Fetaost og sorte oliven.

 

Karrybøf.

pdf format

Ingredienser:

125 gr. Oksekød i strimler, ½ dl soja, 1 hakket løg, 2 spsk. Karry, 2-3 fed hvidløg, 2 spsk. Olie, 1 ds. Tomatpure, 100 gr. Hakkede tomater fra dåse, 3 dl oksebouillon, 1 tsk. salt, ½ tsk. sukker. 

Kødet vendes i soja

Svits løg, karry og hvidløg i olie i en gryde.

Tilsæt hakkede tomater, pure, bouillon og salt og sukker. 

Det hele - undtaget kødet – bringes i kog. Kødet tilsættes og det hele småsimrer 30 – 45 min eller til kødet er mørt. Jævn sovsen med lys sovsejævner eller kartoffelmel. 

Serveres med kartofler, gulerødder og broccoli

 

Kebab med gulerodssalat (fedtfattig)

pdf format

Ingredienser:

500 gr. hakket oksekød, 3 spsk. hakket persille, 1 hakket løg, 5 spsk. vand, 5 tsk. kartoffelmel, ½-1 tsk. spidskommen, salt og peber.  

Farsen formes til 6 ruller og steges på en pande sammen:

2 løg i skiver

5 gulerødder i tynde skiver

2 spsk. hakket persille drysses over det sidste ½ minut. 

Tilbehør:

Basmatiris

Dressing af 5dl. letmælks yoghurt eller 9 % cremefraiche smagt til med hvidløg og salt og peber

 
Lasagne med Hytteost.

pdf format

Ingredienser:

500 gr. okse, 3 gulerødder, 3 blade bladselleri, 1 rød peber/snackpeber, 1 løg, 2 fed hvidløg, 2 ds. tomater med chili, 2 ds. pure, basilikum, salt, peber og oregano

Kødet svitses i olie, hakket løg svitses med i ca. 5-10 min. til de er klare. Grøntsagerne snittes fint med kniv eller i foodprocessor, tomaterne og krydderierne tilsættes. Det hele koges godt sammen i ca. 15. min. , til sidst tilsættes 500 gr. hytteost – det brænder let på, så det røres i ved lav varme og konstant omrøring 

Lasagneplader og kødsauce lægges skiftevis i et ildfast fad - altid kødsauce først - kan evt. drysses med revet ost.

30 min. i ovnen v. 225 grader

Serveres med salat.

 

Lizzi´s ”Balideller” (stærke)

pdf format

Ingredienser:

500 gr. hakket kalv og flæsk, 1 æg, 1 fint hakket løg, ½ ds. Kokosmælk (fløde hvis man hellere vil have det), ¼ tsk. spidskommen , ¼ tsk. ingefær m. top, ¼ tsk. kanel m. top, ½ tsk. anis m. top, ½ tsk. koriander m. top, 2 fed presset hvidløg, 1-2 finthakkede chilier, 1½ spsk. brun farin, salt og peber.

Mel indtil dejen bliver fast nok til at forme deller. 

Kødet røres med salt, ægget og løget tilsættes, kokosmælk tilsættes, alle krydderierne tilsættes og røres godt. Til sidst røres hvidløg og chili i og der krydres efter med salt og peber og farin.

Dejen kan med fordel trække natten over – det giver mere dybde i smagen. 

Serveres med f.eks. bulgursalat (se opskrift under falafel og bulgur)

 
Lizzi´s Frække Deller.

pdf format

Ingredienser:

500 gr. oksekød, 2 spsk. salt, 2 spsk. oregano, ½ bundt frisk basilikum, 3 fed hvidløg, 2 alm. løg, 2 røde chili, 4 æg, 125 gr. mel, 2½ dl. mælk, polentamel (majsmel), 4 dl. hvidvin, 10 tomater eller 2 ds. tomater blendes, 200 gr. revet parmesan. 

Oksekødet røres sejt med salt, æg og mel tilsættes.

Løg, hvidløg og chili hakkes fint og brunes i olivenolie i ca. 2-3 min. Oregano og basilikum tilsættes og det hele blandes sammen med kødet. Tilsæt mælk - farsen skal være våd, men skal kunne hænge sammen – smages til med salt og peber.

Kødet skal hvile i køleskab ca. 20 min.(vigtigt for smagen)

Farsen formes til små boller og rulles i polentamel. Bollerne brunes på alle sider i olivenolie, hvidvinen tilsættes – den skal under kogningen reduceres til ca. det halve. Herefter tilsættes de blendede tomater. Skal småsimre i ca. 20 min. 

Server ris eller pasta samt brød til.

 
Lizzi's Gryde.

pdf format

Ingredienser:

500 g. hakket kød, løg, 1 gl. Sharwoods Mazala, 1 bakke champion, 6 gulerødder, 2 pakker minimajs, 2 chili, 3 fed hvidløg, 1 klump ingefær på str. med en valnød ,  2spsk. puddersukker, kokosmælk ,1 ds. tomater

Kødet svitses i olie, hakket løg svitses med i ca. 5-10 min. til de er klare. Grøntsagerne snittes fint med kniv - chili og valnød snittes meget fint - svitses med kødet i yderligere 10 min ved svag varme. Tomaterne, kokosmælk, puddersukker og krydderierne tilsættes, det hele koges godt sammen i ca. 15. min.

Serveres med ris og brød

 
Mexicansk gryde med Nachos.

pdf format

Ingredienser:

1 ds. Mild tacosovs, 1 ds. Hakkede tomater, 500 gr. Mørt oksekød i tern, 1 rød peberfrugt i tern, 1 tsk. salt, 1 nip peber, 1 tsk. tacokrydderi, 1 ps. Nachos (Majschips) 

Tacosovs og hakkede tomater bringes i kog. Kødet lægges i og koger med i ca. 25 min eller til det er mørt. Peberfrugterne tilsættes og koger med 5 min. Smag til med salt, peber og tacokrydderier.

Serveres med salat, f.eks. agurk i skiver og bønnespirer og Nachos.

 

Orientalske oksekødsdeller

pdf format

Ingredienser:

Chili dressing:

2 fed hakket hvidløg, 2-3 tsk. tørrede chili i flager, 2 spsk. tomatpuré fra dåse, 1 tsk. sukker
2 spsk. oliven olie, salt og peber

Ingredienserne til chili dressingen røres godt sammen. 

Imens dressingen trækker, blandes kødet med krydderier: 

500 gr. Hakket oksekød med lav fedtprocent, 1 stort revet løg, 3 fed hvidløg, En håndfuld frisk hakket mynte
1 tsk. stødt spidskommen, 2 tsk. Koriander, 1 tsk. ingefær, 2 tsk. Kanel, 2 tsk. Brun farin, 1 tsk. salt og 1 tsk. peber.

 
Kødet formes til ca. 10 store kødboller der trykkes lidt flade og aflange og lægges i et ildfast fad og sættes i ovnen i ca. 20 - 25 min. Ved 225 gr. Vendes efter ca. 10 min

 Mynte yoghurt:

2 dl drænet yoghurt – det billigste er at dræne yoghurt naturel natten over, 1 stort bundt hakket mynte
salt og lidt sukker, 2-3 spsk. citronsaft

Server salat og arabisk fladbrød eller naanbrød til.

 
Pandekager med kødfyld.

pdf format

Ingredienser:

Der anvendes: Til 4 personer

1 dl. finthakket løg, 400 gram hakket oksekød, 200 gram finthakket hvidkål, 250 gram champignon, 200 gram bønnespirer, 2 - 4 spsk. soja, 1 tsk. paprika, 200 gram reven ost,

Pandekage dej af:

200 gram mel, 3 dl. mælk, 1 dl. vand (ca.), 4 æg, 1/2 tsk. salt

Fremgangsmåde (pandekager):

Pisk alle ingredienserne sammen til en ikke for tyk, klump fri dej. Lad dejen hvile mindst 1/2 time i køleskabet. Pandekagerne bages nu og stilles derefter til afkøling.

Fremgangsmåde (kød fyldet):

Svits finthakket løg i olie/smør, indtil de er klare og let gyldne.

Tilsæt det hakkede kød, og rør rundt til kødet har skilt sig. Herefter tilsættes finthakket hvidkål, skiveskåret champignon, paprika og soja. Lad retten stå og "snurre" lidt. Tilsæt evt. vand hvis fyldet virker for tørt. Smag til med salt. Lad fyldet afkøle lidt, herefter vendes bønnespirerne i.

Fordel fyldet på pandekagerne. Fold siderne på pandekagerne lidt ind, og fold pandekagerne sammen.

Læg pandekagerne på sammenføjningen på et velsmurt ildfast fad. Drys ost (og evt. lidt smørklatter) over retten, som herefter bages i ovnen i ca. 10-15 minutter ved 225 grader.

Serveringsforslag: Serveres i fadet med Coleslaw til.

 

Sprøde forårsruller fra Annemad

pdf format

Ingredienser:

Til 4 personer:

3 finthakkede forårsløg., 3 spsk. friskrevet ingefær, eller mere efter smag., 3 spsk. finthakket galangal rod, eller mere efter smag., 1 finthakket chilifrugt, renset for kerner., 1-2 stængler citrongræs., 6-8 limeblade., 2-3 fintrevne gulerødder., 16 rå tiger rejer, pillet og skåret i små stykker., 1 æg.

Forårsrulle dej.

Jordnøddeolie til stegning og friture.

Fremgangsmåde:

Finthakket forårsløg, ingefær, galangalrod, chili, citrongræs og limeblade steges godt igennem i lidt olie på en stor pande. Derefter tilsættes det fintrevne gulerod og rejerne, og steger med et minuts tid. Smag fyldet til. Pisk ægget sammen i en skål.
Læg forårsrulle dejen et lag ad gang på et bræt, med et hjørne pegende ned mod dig selv. Læg ca. 2 spsk. fyld i en lille pølse 2-3 cm fra hjørnet, og rul til fyldet er dækket af dej hele vejen rundt. Pensl snipperne i siderne med æg, samt hjørnet der peger modsat dig selv. Fold snipperne ind over fyldet og rul forårsrullen færdig. Sørg for at det dej, der ligger og venter på at blive brugt, er tildækket så det ikke tørrer ud.

Forårsrullerne frituresteges i varm jordnøddeolie, til de er knasende gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af et minuts tid på fedtsugende papir inden serveringen. Hvis du friterer for mange ruller ad gangen kan olien blive for afkølet, og så bliver rullerne ikke optimalt sprøde, så vær opmærksom på at olien er godt varm hele tiden.

 

Thailandsk Okseragout. (Kokosgryde)

pdf format

Ingredienser:

¾ kg. Okseklump, 10 tomater, 30 gr. Frisk ingefær, 6 fed hvidløg, 1 frisk chili, 1 porre, 1 fennikel, 1 grøn peber, 3 gulerødder, 2 ds. kokosmælk, 2 limefrugter, 1 bdt. frisk koriander el. basilikum (evt. 1 tsk. stødt pulver) 

Oksekødet skæres i tynde strimler, krydres med salt og peber og svitses i olie et par min.

De hakkede tomater tilsættes og vand spædes til, til kødet er dækket. Lad simre under låg i ca. 45 min.

Snit alle grøntsager i fine strimler. Hak ingefær, chili fint og svits kort i gryde.

Tilsæt de snittede grøntsager og svits yderligere i et par min.

Tilsæt kokosmælk og lad koge op – tilsæt saften fra de 2 limefrugter og koriander/basilikum.

Til sidst kommes kød og tomatblandingen over i gryden med grøntsager og blandes – smages evt. til med lidt salt. 

Serveres med Jasminris og evt. brød

 

Ung kalv med italiensk soltørret tomat.

pdf format

Ingredienser: til 4 personer

Ung kalvefilet a ca. 600 g, 1 glas soltørrede tomater, 1 bundt basilikum, 1 l fløde, hvidvin, 1 bundt purløg, 1 pakke tortilla (8" eller 10"), 4 bagekartofler, 1 bæger cremefraiche, 1 pakke smør, friske grøntsager,  (savoykål, gulerødder med top, forårsløg, broccoli osv.)

Fremgangsmåde:

Kalvefilet: Kalvefileten skæres i fire stykker, og der skæres en lomme i hver, hvori der kommes to soltørrede tomater rullet ind i basilikum.

Purløgscreme: Purløgen skæres i stykker, fløden bringes i kog, og der kommes lidt hvidvin i sammen med cirka 3/4 af den hakkede purløg. Det skal koge, indtil det er blevet cremet, smages til med salt og peber.

Pommes Tilla: Bagekartoflerne skrælles og rives, steges møre i smør sammen med lidt vand, afkøles og røres op med cremefraichen, salt og peber.

Tortillaen lægges fladt ud, og der kommes et par skefulde kartoffelblanding på. Drys lidt purløg på og rul den sam­men. Bages i ovn ved cirka 200 grader i cirka 10 minutter.

 

 

pdf format

Ingredienser:

 

 

pdf format

Ingredienser: