Til top

Mor Lizzi´s opskrifter.

Supper.

Der vil hele tiden komme nye opskrifter til.

De kan evt. udskrives i pdf. format når jeg får dem lavet.  Kræver dog Adobe Reader, hent gratis her.

Lizzi’s lækre suppe til fryseren
Lizzi´s Kyllingesuppe.
Lizzi´s Tomatsuppe (virkelig lækker)

Agurkesuppe VARM med creme.

Chilisuppe.

Græskarsuppe.
Gulerodssuppe med ingefær og vanille.

Karrysuppe.

Karrysuppe med røde linser.

Løgsuppe med ostebrød.

Muligatawnysuppe  - skal prøves.

Renard Suppe

 

Agurkesuppe VARM med creme.

pdf format

Ingredienser:

2 agurker, 2 løg, 3 fed hvidløg, 2 spsk. Basilikum, salt og peber, 1½ l. vand.

De 2 agurker skæres i tern, løgene hakkes groft og det hele koges i ca. 40 min.

Blendes og smages til med salt og peber.

Creme:

1 l. yoghurt naturel, 1 agurk, 1 fed hvidløg, salt og peber.
Yoghurten kommes i et kaffefilter og dryppes af i ca. ½ time.

Agurken rives fint og al væde presses ud.

Den afdryppede yoghurt og agurken blandes og smages til med hvidløg, slat og peber.
Suppen serveres rygende varm med en klat agurkecreme på toppen.

Serveres med groft brød.

 

Chilisuppe.

pdf format

Ingredienser:

250 gr. oksekød i små tern (hakket kan bruges) brunes i olivenolie i en stor gryde. 1 l. vand, 2 oksekødsbouillonterninger, 1 dåse hakkede tomater m. chili, 3 fed hvidløg, 3 tsk. chilipulver, 1 tsk. peber, 1 tsk. oregano, ½ salt tilsættes og det hele koger ca. 20 min. 1 rød peber skæres i strimler og tilsættes sammen med 1 dåse bønner i tomat eller kidneybønner.  

Kog yderligere 5 min.  

Serveres med en klat yoghurt rørt med hakket persille og med brød.

 

Græskarsuppe.

pdf format

Ingredienser:

1 Hokkaido græskar eller et tilsvarende stykke græskar, 1½ porre, evt. hvidløg, 1 citron, 1 ds. kokosmælk, ½-1 tsk. karry, ca. 6 dl suppe, salt og peber, tilbehør: syrnet fløde 9 %.

Fremgangsmåde:

Del græskaret i 2 og fjern de store kerner. Læg det med den flade side nedad og skær den hårde skræl af med en kniv. Skær græskarkødet i mindre stykker eller riv det groft.

Rens porrerne og skær dem i ringe. Hvis der bruges hvidløg hakkes det groft.

Pres citronen.

Åbn dåsen med kokosmælk og skrab 1 spsk. af fedtet ud i en stor gryde.

Varm det op i sammen med karry. Tilsæt græskar og porrer og evt. hvidløg og sautér ca. 5 min. uden det tager farve.

Hæld halvdelen af citronsaften, kokosmælk og suppe ved. Kog ved jævn varme under låg til grønsagerne er møre.

Puréer eller blend suppen, tilsæt evt. mere suppe til en passende konsistens og kog den blendede suppe igennem.

Smag til med citronsaft, salt, peber og karry, og servér med 1 klat syrnet fløde i hver tallerken.

 

Gulerodssuppe med ingefær og vanille.

pdf format

Ingredienser:

1 mellemstort finthakket løg, 2 spsk. olivenolie, 800 g skrællede, grofthakkede gulerødder, 1,5 l kyllinge- eller grøntsagsfond, 1/4 tsk. stødt kanel, 2 spsk. finthakket frisk ingefær, 1 tommelfingerstort stykke frisk ingefær i tynde skiver, 1 tsk. ægte vanilleekstrakt, 1,5 dl 18% creme fraiche (eventuelt mere - valgfrit), vindruekerneolie til fritering, salt og peber. 

Fremgangsmåde:

Olie kommes i en 3-4 liters kasserolle og sættes over ved middelvarme.

Løg vendes i, og det sauterer i 3-5 minutter.

Gulerødder tilsættes og sauteres sammen med løgene i et par minutter.

Endelig hældes fonden ved, varmen skrues ned, og der lægges låg på kasserollen.

Blandingen småkoger, indtil gulerødderne er helt møre.

Suppen tages af varmen og afkøles en smule.

Blandingen kommes i en blender eller food processor og blendes, indtil det er godt pureret.

Den ene deciliter creme fraiche og krydderier tilsættes og blendes med.

Hvis suppen er for tyk, tilsættes der mere fond, indtil den ønskede konsistens er opnået.

Tilsæt krydderier efter smag.

Suppen kan både serveres varm/kold.

Pyntes med resten af creme fraichen og f.eks. lidt frisk purløg eller anden krydderurt.

Serveres med tynde skiver af friturestegt frisk ingefær.

 

Karrysuppe.

pdf format

Ingredienser:

2 l. hønsekødssupper eller hønsebouillon kommes koges op og der tilsættes 2 røde peberfrugter i tern, 3 gulerødder i tern, 3 porrer i tynde skiver, 1 groft revet æble, 2 bakker minimejs i grove skiver. 200 gr. kogt kyllingebryst tilsættes og det hele koger 5 min til grøntsagerne er knap møre (Skal knase når de spises) 2 dl. fløde 9 % røres op med 6 spsk. majsstivelse og 5 tsk. karry.

Suppen koger videre en 5 min.

Der kan tilsættes glasnudler eller ris hvis man vil have en mere mættende suppe og serveres med brød.

 

Karrysuppe med røde linser.

pdf format

Ingredienser:

1 ds. Kokosmælk separeres så fedtet kan bruges til at svitse 2 spsk. karry i. 5 stilke bladselleri, 2 fintsnittede porrer og 4 gulerødder i tynde stave svitses med kort sammen med 4 chilier i tynde skiver. 2 fed hvidløg presses og tilsættes.  

Resten af kokosmælken kommes i gryden sammen med 1½ l. grøntsagsbouillon, saften fra 1 lime. 

Når suppen koger, tilsættes 1dl. yasminris, 75 gr. røde linser.

Derefter koger suppen i ca. 10-15 min (grøntsagerne må ikke blive for kogte) de sidste par min. tilsættes et æble (uden skræl) i tern eller ½ dl. rosiner.

Suppen smages til med salt og peber.

 

Lizzi’s lækre suppe til fryseren

pdf format

Ingredienser:

500 gr. hakket oksekød, 25 gr. Smør, 500 gr. Gulerødder, 200 gr. Selleri, 3 store løg, ¼ hvidkålshoved, ca. 3 l. vand, 4 oksebouillon terninger, 1 stor dåse tomatpure (ca. 3 spsk.), 1-2 tsk. Merian, Salt og peber, Klippet persille, 250 gr. Pasta, 1-2 dåser hvide bønner i tomat. 

Grøntsagerne snittes fint og brunes godt af i smørret i en stor gryde. Tilsæt vand, krydderier og bouillontern.

Tilsæt den fint skårne hvidkål og lad det simre en 10-15. Tilsæt nu tomatpure og oksekød der er imens er svitset i en anden gryde (svitses tørt – uden smør, der er normalt fedtstof nok i kødet selv)

Det hele blandes godt sammen og pastaen tilsættes efter 10 min. og det hele koger videre til pastaen er al dente.

I de sidste 2-3 min. tilsættes bønnerne og hele gryden koges kort op. 

Hvis der er rester af suppen, kan den med fordel fryses og gemmes til en dag, hvor man ikke gider lave mad.

Brug altid dobbelte fryseposer og luk dem godt med en vrider.

Hvis du lægger dem ned i fryseren, fylder de mindre. Men sørg for at lukningen vender opad, ellers kan du godt risikere, at suppen løber ud.

 
Lizzi´s Kyllingesuppe.

pdf format

Ingredienser:

1 kylling deles i 4 stykker, 1½ l vand med 1 hønsebouillonterning, 4-5 gulerødder skæres i tyndes stave, 4-6 stængler bladselleri i 1 cm. tykke skiver, 1-2 porrer i tynde skiver, 4 plader glasnudler

Kyllingen koges mør i vandet tilsat bouillonterning i ca. 30 min.

Kyllingen tages op og skæres i mundrette stykker og holdes varme.

Grøntsagerne koges i kyllingefonden i ca. 2-3 min og derefter tilsættes glasnudlerne og koger yderligere 2-3 min til de er møre. Til sidst tilsættes kyllingestykkerne.

Der gives brød til.

 

Lizzi´s Tomatsuppe (virkelig lækker)

pdf format

Ingredienser:

1 løg og 3 fed hvidløg hakkes fint og svitses i olivenolie i ca. 2 min uden at tage farve i en stor gryde.

1½ tsk. karry og ½ tsk. chili svitses med ganske kort.

2 dåser flåede tomater blendes og kommes i gryden sammen med 1 l grøntsagsbouillon.

Koges i ca. 5 min.

Der tilsættes 125 gr. skruer og koger videre til skruerne er møre.

Der rundes af med 1 dl. fromage frais, suppen koges op og smages til med en anelse sukker, salt og peber og hvis man ønsker en stærkere smag – lidt mere chili.

Man kan tilsætte kylling eller skinke hvis man ønsker lidt mere mættende suppe. Serveres med flute.

 

Løgsuppe med ostebrød.

pdf format

Ingredienser:

1½ kg løg i tynde skiver svitses ved svag varme i 25 gr. smør til de er glasklare og helt bløde.

Der tilsættes så yderligere 25 gr. smør og 2 spsk. sukker og der skrues op for varmen og løgene steger videre til de karamelliserer let.

Der tilsættes så 1½ l. oksebouillon. 

Til suppen serveres oste brød: 

8-10 skiver toastbrød dryppes med en god olivenolie og drysses med 75 gr. grana pedano eller parmesan ost og timian.

Brødene bages i oven i ca. 10 min. ved 200 grader til de er sprøde og gyldne. 

T skiver ostebrød lægges i bunden af en tallerken og overhældes med den varme suppe. 

Det smager også godt, hvis man lægger den ene skive i tallerkenen og så serveres den anden skive som sprødt tilbehør.

 
Muligatawnysuppe  - skal prøves.

pdf format

Ingredienser:

1 spsk. Olie, 3 fed hakkede hvidløg, 1 spsk. Frisk revet ingefær, 1 fintsnittet grøn chili, 1 finthakket løg, 2 cm. Hel kanel, 2 hele kryddernelliker, 2 tsk. Stødt korianderfrø, 1 tsk. Gurkemeje, 1 gulerod i skiver, 1 kartoffel i  tern, 1 æble i både, 200 gr. Knækkede røde linser, 1 1/4 l hønsebouillon, 2 dl. Kokosmælk, 2 spsk. Citronsaft

Fremgangsmåde:

Olien varmes, hvidløg, ingefær og chili sauteres i ca. 2 min.

Løg, kanel, nelliker, stødt koriander og gurkemeje tilsættes og sauteres ca. 5 min.

Gulerod, kartoffel, æble, linser og bouillon tilsættes.

Koges til linserne er helt møre.

Fjern hele nelliker og kanel og purer suppen i blender.

Tilsæt kokosmælk og varm suppen igennem.

Smages til med salt, peber og limesaft

Serveres m. brød.

 

Renard Suppe

pdf format

Ingredienser:

100 gr. margarine, 2 løg, 6-8 porrer, 6-8 kartofler, 3 l hønsekødssuppe, 4-6 æg, afhængig af størrelse, Smages til med peber og salt og evt. lidt paprika. 

Svits løg og porrer i tynde skiver i ca. 25 min ved svag varme – det må ikke tage farve.

Tilsæt suppen og kartofler skåret tyndt og koges under låg ved svag varme til kartoflerne er meget møre. Herefter blendes suppen. 

I en skål ved siden af piskes æggene sammen. Æggemassen piske i den varme suppe (suppen vil så krakelere og det skal den) der skal piskes kraftigt for ikke æggemassen klumper for meget sammen.

 

 

pdf format

Ingredienser: